Am castigat din nou

1 septembrie 2010 at 19:04 Lasă un comentariu

Inca simt explozia de bucurie pe care am avut-o cand s-a anuntat ca marele premiu al Festivalului International de la Ohrid, Macedonia, 26-30 august 2010 se acorda … corului SOUND din Romania!

Nici nu prea stiu ce s-a intamplat in sala in urmatoarele minute pentru ca saream intr-una, tipand ca o nebuna si aplaudand. Sentimentul nu era deloc controlabil, de fapt toti eram de neoprit in acel moment. Au fost totusi cativa colegi ceva mai lucizi pentru ca au inceput sa strige dupa o vreme numele dirijorului nostru: Voicu! Voicu! Voicu! Voicu! Si mai apoi numele tarii noastre aplaudand ritmic, stiti voi, asa cum se striga cateodata si pe stadion. Multi o fi crezut probabil ca suntem putin dusi, cu ochii atintiti pe noi, surprinsi de felul in care ne manisfestam bucuria; dar incet, incet ni s-au alaturat tot mai multi. Oricum, prezenta romaneasca era masiva in sala pentru ca mai participasera inca alte 4 coruri romanesti la acest eveniment.

Emotia traita atunci e atat de prezenta inca in mine, incat ar fi suficient sa inchid ochii ca sa retraiesc totul 🙂 Ceva mai incolo, nu stiu cum si cand pentru ca parca trecusera multe minute de cand ne tot bucuram,  cineva ne-a chemat pe scena sa cantam din nou; toata lumea era in picioare si ne aplauda. Toti ceilalti participanti au fost fair-play desi, credeti-ma, concurenta a fost foarte stransa. Au fost 36 de coruri, majoritatea din tari foste comuniste, care au o bogata traditie corala; oamenii canta de mici, cu timpul ajung sa aiba voci lucrate, de profesionisti si sa cante lucrari complexe, nu neaparat placute urechii, referindu-ne de exemplu la muzicalitate, si de obicei e destul de greu sa patrunzi in lumea lor. Stilul romanesc de interpretare (si mai ales al nostru) este diferit si ar fi putut fi reticenti in a-l premia. Trebuie sa va spun ca a mai fost un cor foarte diferit, Maennerstimmel Basel, o formatie corala barbateasca valoroasa din Elvetia, care nu  a ajuns in finala; desi mie mi se pare putin nedrept, a trebuit sa se multumeasca abia cu un loc 2.

Prin urmare: corul SOUND a castigat Marele Premiu al Festivalului, dar nu numai: ne-a fost acordat si premiul pentru piesa macedoneana cel mai bine interpretata. Se numeste “Do tri momi”, e compusa de Dragan Shuplevski si ne-a facut o mare placere s-o cantam pentru ca este o piesa foarte sprintara si vesela din folclorul macedonean. De indata ce primim linkurile catre inregistrarile din concurs le voi afisa aici.

Se pare ca felul in care noi interpretam folclorul si muzica religioasa romaneasca reuseste mereu sa impresioneze juriile din intreaga Europa. Am inceput sa ma intreb de ce si am gasit un posibil raspuns, pe care il voi detalia insa in articolul urmator. Insa asa, doar, in 2 cuvinte: bineinteles ca e nevoie de voci bune, bineinteles ca e nevoie de cunostinte muzicale solide, dar asta nu e suficient. Totul tine pana la urma de starea pe care o transmiti cantand, si asta se datoreaza in cea mare parte capacitatii si puterii dirijorului nostru de a conduce corul SOUND. Il cheama Voicu Popescu si este totodata si dirijorul Corului de Copii Radio din Bucuresti. Ii urmaresc activitatea an de an: proiectele pe care le deruleaza, modul in care se dezvolta profesional si felul in care oamenii cu care lucreaza devin mai buni pe orice plan dupa interactiunea cu dansul. Insa voi vorbi despre motivele pentru care succesul nostru i se datoreaza in articolul urmator.

Primirea acestei distinctii este o mare bucurie pentru noi dar in acelasi timp si o mare responsabilitate pentru viitor. Faptul ca ne-am intors acasa cu acest premiu ne-a adus o satisfactie enorma si speram ca si romanii se mandresc cu noi. Atata timp cat dl. prof. Voicu Popescu va fi alaturi de noi in SOUND, vom lupta din rasputeri sa reprezentam cultura si traditia romaneasca cum putem noi mai bine si pe alte meleaguri.

Entry filed under: Locuri, oameni, initiative. Tags: , , , , , .

fericire cu david phelps De ce corul SOUND?

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Motto:

Sunt ceea ce aleg sa fiu
wordpress statistics
septembrie 2010
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Categorii