De ce corul SOUND?

1 septembrie 2010 at 19:07 2 comentarii

Inainte de anuntarea Marelui Premiu la concursul de care v-am pomenit in articolul precedent, dl Zaprov Zapro, presedintele festivalului, a spus: “pentru a reusi in muzica ai nevoie de trei lucruri: talent, cunostinte si inteligenta”. Si cum vad ca felul in care ne prezentam la festivaluri si concursuri este in general apreciat peste tot pe unde ne ducem, am inceput sa ma intreb: de ce noi? Ce avem atat de special de cateodata o luam inaintea corurilor profesioniste de prin toata Europa? Mi-am gasit raspunsul in fraza dl. Zapro.

De ce talent? E evident: da, e nevoie de voci bune. Cateodata “bune” se poate referi la voci lucrate, altadata “bune” poate insemna voci pure, curate care reusesc sa transmit o anumita emotie si noi ne incadram aici. Dar “bune“ e in general un lucru subiectiv. Insa mai mult decat atat, as include si mostenirea muzicala a unei tari la acest capitol. Ritmurile si liniile melodice romaneste au incantat mereu popoare din toata lumea.

De ce cunostinte? Pentru ca desi talentul e o conditie esentiala, nu se poate ajunge la un rezultat desavarsit fara o oarecare doza de stiinta. Sper sa nu se supere nimeni, insa in cazul nostru nota profesionista este adusa de dirijorul nostru, dl. Voicu Popescu. Oricat de stupid ar parea, exista si dirijori care nu interpreteaza corect insemnarile lasate de compozitori pe partituri. Exista dirijori care nu cauta sa afle care era contextul cultural si istoric din perioada in care a fost creata si cantata o anumita lucrare, ca sa inteleaga bine cum ar trebui sa o interpreteze si dansii. Dirijorul nostru e atent la toate aceste aspecte. Si face si tot felul de conexiuni intre stilurile lucrarilor pe care le cantam, cunoaste bine cum au evoluat lucrurile in muzica, stie cine, ce, pe cine si cum influenteaza, si are astfel capacitatea de a alege un repertoriu asa cum trebuie. Din acest punct incolo, numai stiinta imbinata cu inteligenta face diferenta intre corurile bune si cele foarte bune.

De ce inteligenta? Ca in oricare alt lucru pe lumea aceasta, un plus de inteligenta schimba totul si in muzica; in cazul nostru, vorbim de inteligenta corului si de inteligenta dirijorului in urmatoarele aspecte:

–          Lucrul in echipa: ascultarea permanenta a colegilor de partida si a corului in ansamblu, dorinta si efortul constient de a te armoniza cu ei, de a fi un tot unitar, inteligenta de a-ti cunoaste limitele, locul si rolul in cor. Greu de realizat si aici mai avem de lucru 😀

–          Alegerea repertoriului: un dirijor inteligent cunoaste foarte bine posibilitatile corului sau si va alege un repertoriu pe masura, nu mai jos sau mult mai sus decat acestea. Cunoaste punctele forte si slabiciunile si alege piese care le pun in valoare, respectiv care le ascund. De asemenea, e atent la exigentele si specificul unui anumit concurs sau tema pentru un concert si alege totul in functie de asta. Dirijorul nostru, Voicu Popescu, face toate lucrurile acestea. Stie si nu se fereste sa declare ca ceea ce stim sa facem cel mai bine este sa transmitem ascultatorilor nostri emotia si bucuria cantatului. In timp, maiestria dansului de a ne armoniza vocile a dezvoltat in noi o sensibilitate aparte. Vom canta mereu lucrari care aduc alinare, bucurie si trairi interioare puternice celor ce ne asculta :-). Probabil nu vom avea nicicand o predominanta de lucrari ceva mai…  indigeste, ca sa le numim asa.

–          Alegerea limbajului: Cred ca noi avem un mare noroc si cu muzicalitatea romaneasca deosebita: duiosia si dorul din cantecele de dragoste, voia buna din cantecele de joc, trairea puternica a rugaciunilor din cantecele religioase si pacea deplina din suflet de dupa rugaciune. Toate acestea fac muzica noastra placuta urechii oricarui ascultator. Dar maiestria sta in capacitatea de a transmite toate aceste trairi in timpul cantatului. Cheia tuturor acestor realizari in corul SOUND este tot dl profesor Voicu Popescu. El e cel care incearca mereu sa gaseasca spiritul adevarat al unei lucrari  si ne ajuta sa ajungem la acea stare de care avem nevoie ca sa o putem interpreta asa cum merita sa fie interpretata. El ne spune mereu ca daca uiti sa canti cu sufletul, mai bine te opresti de tot din cantat. Acesta este un punct cu adevarat sensibil pentru multe coruri profesioniste. Au studii muzicale, sunt foarte buni ca tehnica de cant, dar uita sa se simta bine cantand. Pentru ei cantatul e o profesie, un loc de munca. Pentru noi este un hobby, o placere. Dar stati linistiti, ca uitam si noi destul de des asta. Insa avem mereu acolo un dom’ profesor Voicu Popescu sa ne faca atenti la cuvintele pe care le cantam, la linia melodica, la starea pe care acea piesa are menirea sa o transmita. Dansul lucreaza cu voci de amatori, asa ca pentru a obtine sunetul calitativ pe care il doreste de la noi e nevoie sa puna totul in cuvinte simple, deloc tehnice. Nu de putine ori ni s-a spus ca sunam ca un cor profesionist si pe de alta parte, asa cum am spus mai sus, ne bazam mult pe sensibilitatea interpretarii. Asa ca in loc sa foloseasca termeni muzicali ca pentru profesionisti, Dl. profesor ne vorbeste in stari, in sentimente, spunandu-ne ce fel de emotie ar trebui sa starnim prin acele sunete. Si uite ca reuseste…

–          Alegerea atitudinii: mereu modest, nu se imbata cu succesul pe care il obtine, ci ramane mereu constient de responsabilitatea adusa de aceste succese in ceea ce priveste prestatiile viitoare. Plin de respect pentru oameni si cu suflet bun, toti cei care ajung in contact cu dansul (dirijori, membri ai juriului, organizatori, personal hotelier, soferi de autocar, coristi) il simpatizeaza aproape instantaneu pentru ca genereaza o atmosfera pozitiva. E distins si e remarcat tocmai din aceste motive si credeti-ma ca asta e extrem de important. E si carismatic, e destul de greu sa nu il placi. Adaugand aceste aspecte la profesionalismul de care da dovada rezulta o prezenta de succes.

–          Constiinta obiectivului fixat: Dl Prof. Voicu Popescu este o persoana eficienta si pragmatica care nu pierde niciodata din vedere obiectivul pe care si l-a fixat pentru o anumita actiune. De aceea, ne putem oricand baza pe deciziile dansului, stiind ca urmeaza si/sau isi adapteaza strategiile in functie de aceste criterii importante. Inca nu am regretat niciodata ca ne-am lasat pe mana dansului.

Cu siguranta exista si alte insusiri demne de mentionat, cum ar fi aptitudinile pedagogice, simtul extraordinar al umorului, autenticitatea, atitudinea pozitiva, curajul si multe, multe altele. Toate au influentat acest cor in cei 16 ani de la infiintare si au modelat si definit actualul cor SOUND. Deci, de ce corul SOUND? Datorita SOUNDului sau.


Entry filed under: Locuri, oameni, initiative. Tags: , , , , , .

Am castigat din nou Dirijorul Voicu Popescu despre reusita de la Ohrid

2 comentarii Add your own

  • 1. camelguilde  |  2 septembrie 2010 la 14:26

    Aş mai pomeni şi răbdarea. Răbdarea de a-i învăţa pe cei neştiutori tot ce au nevoie pentru a cânta minunat, răbdarea de a suporta comentarii nelalocul lor în momentele de supărare, toleranţa faţă de glumele şi vorba nesfârşite din timpul repetiţiilor, care nu mai lasă loc nici vocalizelor, nici studiului. Ce mai … un monument de răbdare dirijorul nostru!

    Răspunde
    • 2. devorbacugandurilemele  |  2 septembrie 2010 la 14:29

      🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Motto:

Sunt ceea ce aleg sa fiu
wordpress statistics
septembrie 2010
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Categorii