Innovatio cu corul SOUND si Franceso Saverio Messina

4 Mai 2011 at 20:51 Lasă un comentariu

Ne-am cunoscut anul trecut la festivalul de la Ohrid, Macedonia. Noi am luat GrandPrix-ul, ei au luat premiul pentru piesa renascentista cel mai bine interpretata, „Matona mia cara”. Dirijorul nostru a fost, ca de obicei, 🙂 Voicu Popescu. Dirijorul lor a fost Francesco Saverio Messina. Dansului i-a placut mult felul in care suna corul maestrului Voicu Popescu si i-a propus un experiment: un schimb de dirijori, care, pus peste o impartasire de elemente culturale specifice fiecarui popor si de trairi si experiente muzicale, ar putea fi benefic pentru cele doua formatii. Iar ce a iesit va invit sa cititi in comunicatul de presa de mai jos.

Va astept la concert 😉

PS. Peste nu mai mult de 2 luni voi pleca sa traiesc o vreme (sau cine stie) pe alte meleaguri, asa ca pentru mine acesta este (sau ar putea fi) ultimul concert in Romania alaturi de SOUND.

 

INNOVATIO

SOUND

acelaşi cor, alt dirijor:
Francesco Saverio Messina

Corul SOUND al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti are bucuria de a vă invita la un concert inedit, sâmbătă, 14 mai 2011, ora 19:00. Concertul va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor (str. Plevnei nr.61), în Sala Mare – amfiteatru din incinta instituţiei (etaj II) şi va avea ca invitat de onoare pe dirijorul italian Francesco Saverio Messina.

 Concertul din 14 mai face parte dintr-un proiect de schimb de experienţă între Corul SOUND din România şi Corul CANTICA NOVA din Milazzo, Italia.

 

Schimbul cultural între cele două entităţi artistice a presupus realizarea a două concerte – un concert al corului Cantica Nova, în Millazzo – Italia, sub conducerea dirijorului român, Voicu Popescu; al doilea concert, al corului SOUND sub bagheta dirijorului italian, Francesco Saverio Messina, la Bucureşti.

Concertul din Italia, care s-a desfăşurat pe 3 aprilie 2011, a fost precedat de o săptămână de lucru intens cu corul Cantica Nova sub îndrumarea dirijorului corului Sound al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti, dl. Voicu Popescu. În săptămâna respectivă, dirijorul român a transmis şi a împărtăşit din caracteristicile interpretative ale corurilor româneşti, din spiritualitatea românească şi tradiţiile românilor. În acelaşi timp, dirijorul român a preluat elemente ale culturii interpretative italiene, a înţeles o parte din spiritul italian, pe care apoi l-a transmis şi corului Sound. Repertoriul pregătit pentru acest concert a fost alcătuit din piese italiene şi internaţionale, la care s-au adăugat: o lucrare a unui compozitor român, o prelucrare folclorică a jocului din Maramureş, cunoscut sub numele de Mociriţă – Cântec şi joc din Maramureş sub aranjamentul lui Dan Mihai Goia. Despre concertul din Italia, aici

http://www.la-citta.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1512%3Aquando-la-musica-supera-i-confini-nazionali-maestro-rumeno-dirige-i-qcantica-novaq&catid=94%3Aattualita&Itemid=98

şi aici http://www.romania-muzical.ro/articole/art.shtml?g=2&c=16&a=110091 )

Concertul din România, care va avea loc la data de 14 mai 2011, va fi şi acesta pregătit printr-o săptămână de lucru intens cu Corul SOUND, sub îndrumarea dirijorului Corului CANTICA NOVA, Milazzo, dl. Francesco Saverio Messina. Săptămâna viitoare, dirijorul italian va putea transmite şi împărtăşi din caracteristicile interpretative ale corurilor italiene, din spiritualitatea şi tradiţiile italiene, membrilor corului SOUND. Repertoriul pregătit pentru acest concert va fi alcătuit din piese româneşti şi internaţionale, la care se adaugă trei lucrări din repertoriul italian:

 1. Nunta – Constantin ARVINTE
 2. Cântec şi joc din Maramureş – ar. Dan Mihai Goia
 3. Mă luai – Tudor JARDA  
 4. Tatăl nostru – Dan VOICULESCU
 5. Il bianco e dolce cigno – Jacques ARCADELT
 6. Tollite hostias – Camille SAINT-SAENS
 7. Missa brevis (Kyrie-Gloria) – Zdenĕk LUKÁŠ
 8. Ave Maria – Javier BUSTO
 9. Notre Pere – Maurice DURUFLE
 10. Benedic, anima mea, Domino – Dominique GESSENEY-RAPPO
 11. Prende la vela – ar. Lucho Bermudez       
 12. The way we were – Marvin HAMLISCH, ar. Chuck Cassey
 13. Witness – ar. Jack Halloran
 14. To the mothers in Brazil (Salve Regina) – Lars JANSSON, ar. Gunnar Eriksson
 15. Ciuri ciuri – folclor sicilian
 16. Si maritau Rosa – folclor sicilian

Prin realizarea celor 2 concerte, în Italia şi România, Fundaţia Culturală SOUND şi-a propus un schimb de experienţă care depăşeşte graniţele obişnuitului, schimb care să permită pe de o parte, transmiterea unei părţi a spiritualităţii şi tradiţiilor româneşti într-un spaţiu unde sunt mai puţin cunoscute, să permită publicului spectator din Italia să descopere România dintr-o altă perspectivă, să permită renunţarea la diverse mentalităţi şi idei preconcepute despre o anumită naţiune sau o anumită cultură, şi pe de altă parte, aducerea în faţa publicului român a unui stil componistic şi mai ales interpretativ distinct, în pofida latinităţii ce caracterizează ambele formaţii corale.

Fundaţia Culturală SOUND, al cărei proiect principal este reprezentat de Corul SOUND, speră ca prin aceste activităţi artistice inedite să pună în valoare patrimoniul cultural naţional mobil, să încurajeze dialogul intercultural şi formarea unei reţele a formaţiilor corale, să pună în valoare cultura românească în Italia şi, de ce nu, să crească vizibilitatea şi accesibilitea culturii româneşti în Europa.

Organizator:

Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti

FINANŢATOR: Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului prin Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret

PARTENERI:

Fundaţia Culturală  SOUND şi Amici della Musica Milazzo

SPONSORI:

Raffineria di Milazzo, Amici della Musica Milazzo

PARTENERI MEDIA:

www.bucurestifm.ro, www.24FUN.ro, www.port.ro

Anunțuri

Entry filed under: Locuri, oameni, initiative. Tags: , , , , , , , .

Lume Buna face 3 ani! Ma mut in Anglia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Motto:

Sunt ceea ce aleg sa fiu
wordpress statistics
Mai 2011
L M M M V S D
« Feb   Iun »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Categorii


%d blogeri au apreciat asta: